Installera rätt fjärrvärmeväxlare

Fjärrvärmeväxlare

Fjärrvärme med en bra fjärrvärmeväxlare innebär mindre underhåll för dig som husägare jämfört med andra uppvärmningssystem. Fjärrvärmen avlastar dig från arbetet med den egna pannan; ingen sotning av skorstenen, ingen eldning i vedpannan och ingen oljepåfyllning.
Du ansluter till fjärrvärmenätet via en fjärrvärmeväxlare som leder av från stamnätet in till din villa. Fjärrvärmeväxlaren ser till att villan har allt du behöver för tappvarmvatten och en för värme.

Kostnader

Det kostar olika mycket att ansluta huset till fjärrvärmenätet med en fjärrvärmeväxlare beroende på i vilken kommun du bor, även priset på värmen kan skilja. Att priserna skiljer sig beror på de lokala förutsättningarna, vilket bränsle fjärrvärmebolagen använder och vilken kundtäthet de har. Skillnaden mellan den billigaste och den dyraste orten i Sverige är väldigt stora.

Fjärrvärmens förbrukningsavgifter är i genomsnitt lägre än för el och olja. Eftersom priset för både el och fjärrvärme består av många olika komponenter kan det vara något komplicerat att jämföra de båda alternativen det därför det är lönsamt att installera en fjärrvärmeväxel. Priset på hushållsel kan till exempel förändras  nedåt när du byter från elvärme till fjärrvärme tack vare att du klarar dig på en klenare huvudsäkring.

Miljöpåverkan

Fjärrvärmens miljöpåverkan beror på vilket bränsle som används och hur omfattande energiförlusterna är i det lokala fjärrvärmenätet. Alla fjärrvärmesystem har en unik mix av bränslen och omfattningen av energiförlusterna varierar mellan olika nät. Det går därför inte att göra en generell miljöbedömning som täcker in alla system. Kolla med ditt lokala fjärrvärmeföretag vilken bränslemix de använder. Oavsett vilket fjärrvärme företag ni ansluter till så är det lönsamt att installera en fjärrvärmeväxlare.

Informationen är delvis hämtad hos Energimyndigheten.

Vill ni veta vad Sofia Allvärme kan göra för dej?
Kontakta oss på 08-26 00 72

 

Det här inlägget postades i Information. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.